مریم نیازی اردکانی؛ وحید براتی؛ حمیدرضا بوستانی؛ احسان بیژن زاده
چکیده
این پژوهشی در مزرعه تحقیقاتی اگرواکولوژی دانشکده کشاورزی و منابع طبیعی داراب – دانشگاه شیراز در سال زراعی 97-1396 انجام شد. آزمایش بهصورت اسپلیت فاکتوریل در قالب طرح بلوک کامل تصادفی در سه تکرار اجرا شد. تیمارها در این پژوهش شامل: دو سطح آبیاری بهعنوان عامل اصلی [1- مطلوب: آبیاری بر اساس نیاز آبی گیاه تا مرحله رسیدگی فیزیولوژیک ...
بیشتر
این پژوهشی در مزرعه تحقیقاتی اگرواکولوژی دانشکده کشاورزی و منابع طبیعی داراب – دانشگاه شیراز در سال زراعی 97-1396 انجام شد. آزمایش بهصورت اسپلیت فاکتوریل در قالب طرح بلوک کامل تصادفی در سه تکرار اجرا شد. تیمارها در این پژوهش شامل: دو سطح آبیاری بهعنوان عامل اصلی [1- مطلوب: آبیاری بر اساس نیاز آبی گیاه تا مرحله رسیدگی فیزیولوژیک و 2- تنش آبی: آبیاری بر اساس نیاز آبی گیاه تا انتهای مرحلهی گلدهی (قطع آبیاری پس از مرحله گلدهی)] بود. همچنین، عاملهای فرعی شامل دو سطح بقایای گیاهی [1- حذف بقایا و 2- برگرداندن 30 درصد بقایای گیاهی (کاه گندم) به خاک] و چهار منبع کودی [1- شاهد: صفر کیلوگرم نیتروژن بر هکتار، 2- کود نیتروژن: کاربرد 100 کیلوگرم نیتروژن بر هکتار 3- کود تلفیقی: استفاده از باکتری آزوسپیریلوم (Azospirillum brasilense) و نیتروژن به مقدار 50 کیلوگرم نیتروژن بر هکتار و 4- کود زیستی: تلقیح بذرها با باکتری آزوسپیریلوم] بود. نتایج نشان داد که قطع آبیاری پس از گلدهی سبب کاهش معنیدار میزان جذب عناصر توسط اندام هوایی و دانه جو شد. همه منابع کودی سبب افزایش جذب عناصر کممصرف بهویژه در شرایط مطلوب رطوبتی شدند. در بین تیمارهای کاربردی، تیمار تلفیقی در جذب عناصر کممصرف مؤثرتر بود. همچنین، بیشترین عملکرد دانه در تیمار آبیاری مطلوب و تنش آبی بهواسطهی استفاده تلفیقی از کود نیتروژن و باکتری به دست آمد.
سید مجتبی موسوی؛ احسان بیژن زاده؛ زهرا زینتی؛ وحید براتی
چکیده
بهمنظور بررسی اثر قطع آبیاری آخر فصل بر صفات بیوشیمیایی و عملکرد ارقام گلرنگ آزمایشی بهصورت کرت خردشده در قالب طرح پایه بلوکهای کامل تصادفی در سه تکرار در مزرعه تحقیقاتی دانشکده کشاورزی و منابع طبیعی داراب، دانشگاه شیراز در سال زراعی 97-1396 بهاجرا درآمد. عامل اصلی شامل رژیم آبیاری در سه سطح آبیاری مطلوب و قطع آبیاری از اواسط ...
بیشتر
بهمنظور بررسی اثر قطع آبیاری آخر فصل بر صفات بیوشیمیایی و عملکرد ارقام گلرنگ آزمایشی بهصورت کرت خردشده در قالب طرح پایه بلوکهای کامل تصادفی در سه تکرار در مزرعه تحقیقاتی دانشکده کشاورزی و منابع طبیعی داراب، دانشگاه شیراز در سال زراعی 97-1396 بهاجرا درآمد. عامل اصلی شامل رژیم آبیاری در سه سطح آبیاری مطلوب و قطع آبیاری از اواسط مرحله گلدهی و اوایل پرشدن دانه و عامل فرعی شامل ارقام گلرنگ به نامهای پدیده، گلدشت، فرامان و محلی اصفهان بود. قطع آبیاری از گلدهی سبب کاهش 37/30 درصدی کلروفیل a و 8/25 درصدی کلروفیل b و افزایش 38/15 درصدی کارتنوئید، 38/23 درصدی فعالیت آنزیم کاتالاز و 94/34 درصدی فعالیت آنزیم پراکسیداز شد که در رقم گلدشت بیشتر از سایر ارقام بود. در شرایط قطع آبیاری از گلدهی و پرشدن دانه بیشترین عملکرد دانه بهترتیب به میزان 132 و 5/150 گرم در مترمربع در رقم گلدشت بهدست آمد. بهطورکلی، قطع آبیاری از مرحله گلدهی و پرشدن دانه بهترتیب 3/32 و 93/19 درصد عملکرد دانه را کاهش داد. در شرایط قطع آبیاری عملکرد دانه با محتوای کلروفیل a (**77/0=r)، کلروفیل b (**86/0=r)، کارتنوئید (**74/0=r)، کاتالاز (**71/0=r) و پراکسیداز (**72/0= r)، و شاخص برداشت (**83/0= r)، همبستگی مثبت و معنیداری داشت. در مجموع رقم گلدشت گلرنگ توانست با افزایش رنگیزههای فتوسنتزی و فعالیت آنزیمی در شرایط کمبود آب در آخر فصل رشد عملکرد دانه بیشتری را نسبت به سایر ارقام بهدست آورد.